Program

Gemensamma hållpunkter 6 februari

08:30 Registrering

09:00 – 09:45 Autonomi och autonomibegränsningar i skola, vård och omsorg med Bo Hejlskov Elvén

Rätten till självbestämmande är en av de bärande mänskliga rättigheter. Ändå begränsar vi människors självbestämmande i all pedagogik, vård och omsorg. För om personen kunde hantera autonomin behövdes inte pedagogiken, vården och omsorgen. Men vi måste ha bra argument varje gång vi gör det och se till att det inte blir rutin.

Bo Hejlskov Elvén är psykolog, föreläsare och författare och har lång erfarenhet av arbetet med hantering av problemskapande beteende. Bo har tillsammans med kollegor utvecklat ett beslutsstöd för autonomibegränsning för att vi inte ska ta bort självbestämmande i onödan. Föreläsningen tar tag i svåra dilemman kring att söva, att använda begränsningsåtgärder och att använda fysiska interventioner. 

09:45 – 10:30 Autonomi inifrån sett med Paula Tilli

Paula Tilli är en autistisk författare, föreläsare och bloggare och har boendestöd sedan 17 år tillbaka. Paula berättar om hur utebliven autonomi kan kännas från brukarens perspektiv. Hennes boendestödjare tror sig ofta veta vad som är bäst för henne, men ibland har hon ändå känt sig överkörd. Självständighet innebär för henne möjligheten att göra egna val, och eftersom hon har autism har hon ibland annorlunda prioriteringar. Ibland gör hon helt andra val än vad de flesta andra människor skulle ha gjort.

10:30 – 11:00 Kaffe

11.00 – 12.30 Valbara föreläsningar (du väljer själv på plats vad du vill gå på)

12:30 – 13:30 Lunch (du anmäler specialkost i samband med din konferensanmälan)

13:30 – 14:30 Den förutsägande hjärnan med Peter Vermeulen

Vi människor navigerar i vardagen genom att hela tiden förutsäga olika händelser, och sedan anpassa vårt beteende till dem. Hos autistiska personer är den förmågan ofta nedsatt, vilket innebär att det är svårare och kostar mer överskott att få vardagen att fungera. Det kan påverka möjligheten att uppleva autonomi och självbestämmande, liksom det kan påverka livskvalitén negativt. Genom att omgivningen har förståelse för dessa svårigheter, kan omgivningen kompensera och stödja både kring autonomi och livskvalitet.

Peter Vermeulen har många års erfarenhet av att arbeta med personer med autism. Han har skrivit ett flertal böcker som är utgivna i hela världen. Peter har haft stort inflytande på hur vi ser på förmågor och färdigheter hos autistiska personer, och hur vi kan anpassa vardagen i skola, boenden och samhället i stort.

14:30 – 15:00 Kaffe

15:00 – 16:30 Valbara föreläsningar (du väljer själv på plats vad du vill gå på)

Valbara föreläsningar 6 februari

11:00 – 12:30

Att skapa miljöer för autonomi med Terése Österholm och Bo Hejlskov Elvén

Den fysiska miljön påverkar oss och kan skapa såväl möjligheter som begränsningar vad det gäller autonomin i vardagen. I den här föreläsningen kopplar psykologerna Bo Hejlskov Elvén och Terése Österholm ihop våra olika sätt att fungera med utformningen av miljön runt omkring oss utifrån målet att öka var och ens möjligheter att leva ett gott och självständigt liv.

Terése Österholm är psykolog och arbetar med handledning, konsultation och fortbildning, främst vid problemskapande beteenden och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Etik inom skola, vård och omsorg är också ett område Terése handleder och utbildar personal och chefer i.

11:00 – 12:30

Närvarofrämjande miljö i skola och LSS-verksamheter med Annelie Karlsson

Specialpedagog Annelie Karlsson föreläser om hur vi kan använda ett lågaffektivt synsätt i pedagogiskt perspektiv, socialt perspektiv och fysisk miljö, för att möjliggöra närvaro. Kunskap och synsätt är avgörande för att få någon att klara att komma och delta, vilket det är i skola, en beviljad LSS-insats eller annan verksamhet.

Annelie Karlsson, Funkkonsulten, är utbildad lärare, specialpedagog och rektor. Hon har arbetat i olika skolformer och på högskola. Sedan 8 år tillbaka arbetar hon i eget företag där hon skriver specialpedagogisk litteratur, handleder och utbildar inom LSS-verksamheter, skolformer för alla åldrar, familjehem med mera, runt om i landet.

11:00 – 12:30

Att fostra barn till autonomi med Sara Melin

Sara Melin tar oss med på en emotionell resa genom hennes liv som mamma till barn med adhd, add, Tourettes, autism och OCD. Sara berättar om kärleken, sorgen, skrattet & lärdomarna som följde med barnens diagnoser. Men också hur man vänder en nedåtgående spiral upp, och hur man ökar barnens självbestämmande.

Sara Melin, ”Lilla Speedos mamma”, är föreläsare med fokus på föräldraskap vid neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

15:00 – 16:30

Boet – fokus på autonomi, delaktighet, inflytande och självbestämmande med Anette Hjalmarsson

Välfärdsteknik handlar inte bara om tekniken i sig, utan är även ett sätt att arbeta. I den här föreläsningar visar Anette Hjalmarsson genom konkreta exempel hur det digitala verksamhetsstödet Boet kan användas för att höja kvalitén på det pedagogiska arbetet och främja såväl autonomi som delaktighet, inflytande och självbestämmande.

Anette Hjalmarsson är pedagog, handledare och föreläsare med spetskompetens inom autismspektrum och tydliggörande pedagogik. Hon brinner för bemötandefrågor, delaktighet och självbestämmande och arbetar med detta dagligen i sin roll som produktchef på Boet, ett verksamhetsstöd för den som bor och arbetar på ett LSS-boende.

15:00 – 16:30

David och Bo pratar pedagogik – live podd om autonomistöd i förskola, skola och vardag

Psykologerna Bo Hejlskov Elvén och David Edfelt talar om autonomistöd i lärsituationer, fostran och andra interpersonella relationer. Det vetenskapliga stödet för autonomistöd som metod är stort men relativt okänt i Sverige.

Samtalet kommer handla såväl om hur vi förstår begreppen som hur vi tillämpar dem i praxis.

David Edfelt är psykolog och författare. Han arbetar med utbildning, handledning, föräldrastöd,  organisationsförändring och ledningsstöd när han inte skriver böcker.

15:00 – 16:30

Autonomi inom tvångsvården med Johanna Larsson Friberg och Åsa Runberg

Specialistpsykolog Johanna Larsson Friberg och behandlingspedagog Åsa Runberg berättar om arbetet med kvinnliga missbrukare som är placerade på institution inom ramen för lagen om vård av missbrukare.

Genom lågaffektivt bemötande och respekt för individen kan personal på institutionen hjälpa klienterna till en upplevelse av autonomi och i många fall även en önskan om förändring.

Gemensamma hållpunkter 7 februari

08:30 – 09:30 Att förstå och kunna sätta ord på starka känslor

Att förstå och kunna sätta ord på starka känslor är en utmaning vid autism. Mycket oro och stress kan förebyggas om barn tidigt får stöd i att förstå och sätta ord på känslor. Mathilda Wiman har beskrivit hur jobbiga känslor kan kännas och vad som kan hjälpa. Anna Sjölund har arbetat länge med autonomistöd. Tillsammans med socionomen Mica Sethfors har de skrivit ”En liten bok om starka känslor”. Här berättar Mathilda och Anna om boken, och om autonomistöd till barn med starka känslor.

Mathilda Wiman har autism och egen erfarenhet av känslohantering och kommunikationsstöd.

Anna Sjölund är beteendevetare, författare och handledare med bakgrund inom Empowermentrörelsen.

09:30 – 10:00 Kaffe

10.00 – 11.30 Valbara föreläsningar (du väljer själv på plats vad du vill gå på)

11:30 – 12:30 Lunch (du anmäler specialkost i samband med din konferensanmälan)

12:30 – 14:00 Valbara föreläsningar (du väljer själv på plats vad du vill gå på)

14:00 – 14:30 Kaffe

14:30 – 15:30 Panelen svarar på frågor (du kan lämna in frågor under konferensdagarna som sedan tas upp på paneldiskussionen)

Valbara föreläsningar 7 februari

10:00 – 11:30

Autonomi i tvångsvården med Sabina Björk och Jennie Linde

Autonomi handlar om självbestämmande – motsatsen till tvångsvård. Vad händer med barn, och särskilt flickor, på SiS-institutioner när själva grundkonceptet är att vårda dem mot deras vilja? Går det att jobba med självbestämmande och autonomi i en låst miljö med långtgående tvångsåtgärder? Och vad händer om vi misslyckas? Vilka konsekvenser får det om vi inte arbetar utifrån ett autonomistödjande perspektiv under placeringstiden?

Jennie Linde arbetar i egen regi med att metodhandleda och utbilda personal som arbetar inom ungdomsvård, LSS, socialpsykiatri och skola. Jennie är författare till boken ”När samhället är förälder – stöd och pedagogik i arbetet med placerade barn”.

Sabina Björk är beteendevetare, tidigare anställd på SiS och författare till boken ”I statens våld – en berättelse om SiS och de särskilda ungdomshemmen”.

10:00 – 11:30

Funktionsförmågor i fokus med Cristina Dávila Andersson och Annica Kosner

Föreläsningen belyser hur vi kan skapa en trygg och inkluderande miljö för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Vilka funktioner påverkas och vilka anpassningar görs utifrån detta? Genom vårt arbetssätt kan individens rätt till autonomi och en välmående tillvaro stärkas.

Cristina Dávila Andersson, psykolog med över 15 års erfarenhet av arbete med utvecklingsrelaterade funktionsnedsättningar, har genom sitt mångåriga engagemang byggt upp en gedigen kompetens inom området. Hennes arbete omfattar föräldrastöd och neuropsykiatriska utredningar, samt handledning av personal inom skola och omsorg.

10:00 – 11:30

Autonomi och digitala verktyg med Georgios “Jojje” Karpathakis

Georgios “Jojje” Karpathakis och psykolog David Edfelt samtalar om hur vi kan öka autonomin för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar med hjälp av digitala verktyg.

Jojje arbetar med apputveckling för föräldrar och anhöriga till barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar samt vuxna som bor i egen bostad.

Jojje har föreläst om adhd med inifrånperspektiv i många år samt skrivit boken ”Underbara adhd”. Han har också tagit fram den världsunika ADHD-lådan samt varit en av Sommarvärdarna i Sveriges Radio P1. Sedan några år tillbaka arbetar Jojje med utveckling av digitala tjänster och verktyg som stöd vid neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

12:30 – 14:00

Socialt arbete med utsatta med Patti Hansen och Bo Hejlskov Elvén

En av samhällets allra svagaste grupper är personer i långvarig hemlöshet med aktivt missbruk. Konstigt nog är det en grupp som ofta möter på villkorad vård. Psykiatrin kräver ofta drogfrihet för att utreda och boenden avvisar ofta personer på grund av konfliktbeteende eller missbruk. För en del i gruppen är frivården den enda kontakt de har med samhället. Workshopen handlar om hur man kan jobba med gruppen utifrån en lågaffektiv och autonomistödjande utgångspunkt, där förutsättningen är att vård och stöd inte villkoras.

Patti Hansén är socialpedagog och verksamhetschef för boenden och lunchrestaurang för hemlösa inom Räddningsmissionen i Göteborg. Han är dessutom programledare för Fatta familjen som går på UR Sveriges radio P4.

12:30 – 14:00

Adhd i ett livsperspektiv- Elevhälsopodden intervjuar

I skolan var det ingen som trodde på honom. I samtal med Elevhälsopoddens Stefan Boström berättar Gustav hur det var möjligt att bli självständig och nå sina mål, trots att skolgången varit traumatiserande. Lärare och andra professionella i skolan får ta del av hur det med ganska enkla medel går att göra stor skillnad. Amelie Fristedt som är psykolog och förälder till Gustav, deltar utifrån sin breda erfarenhet av adhd i skola, familj och arbetsliv.

Stefan Boström är psykolog och specialist i pedagogisk psykolog. Förutom att driva Elevhälsopodden arbetar han med handledning och utbildning av skolpersonal.

Amelie Fristedt är psykolog som sedan många år verkar för barn och ungas rättigheter inom såväl skola som psykiatrisk vård. Det lågaffektiva förhållningssättet är en av hörnstenarna i hennes arbete gentemot ledning, personal och anhöriga till personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Amelie har bred erfarenhet utifrån såväl ett professionellt som personligt perspektiv.

Gustav är nyexaminerad med en universitetsutbildning inom data- och informationsvetenskap. Han arbetar nu som mjukvaruutvecklare, främst med webutveckling och digital tillgänglighet. Under sin utbildning studerade Gustav bland annat hur generativ AI kan bidra till studenters autonomi. I konferensen deltar han främst utifrån ett elevperspektiv på adhd.

12:30 – 14:00

Etiken som grund för autonomistödjande arbete med Annica Kosner och Terése Österholm 

Rätten till självbestämmande är en central etisk fråga. I den här workshopen fördjupar psykologerna Annica Kosner och Terése Österholm sig i autonomibegreppet i arbetet med personer i behov av särskilt stöd. De kopplar även ihop självbestämmanderätten till de grundläggande principer som lågaffektivt bemötande vilar på och synliggör hur detta blir en etiskt försvarbar metod vid problemskapande beteende.

Under föreläsningen finns det också möjlighet till frågor och dialog.

Annica Kosner är psykolog och specialist i neuropsykologi. Hon arbetar främst med handledningar, föreläsningar och utbildningar om problemskapande beteenden och bemötande vid utvecklingsrelaterade funktionsnedsättningar. Hon anlitas också för utredningar, skolpsykologuppdrag och kollegial handledning. Annica är författare till boken ”Bemötande inom LSS-verksamheter. Teori, etik och praktik”.

Möt föreläsarna!

Bild av Paula Tillit

Paula Tilli

Autistisk författare, föreläsare och bloggare

Bo Hejlskov Elvén

Psykolog, föreläsare och författare

Sara Melin

Föreläsare och förälder till barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar

Stefan Boström

Specialistpsykolog i pedagogisk psykologi och driver Elevhälsopodden

Johanna Larsson Friberg

Specialistpsykolog i neuropsykologi

Bild på Anette Hjalmarsson

Anette Hjalmarsson

Pedagog, handledare och föreläsare

Bild av Peter Vermeulen

Peter Vermeulen

Doktor i psykologi, författare och mångårig erfarenhet av arbetet i autismfältet

Jojje Karphatakis

Föreläsare, författare och utvecklare av digitala verktyg

Patti Hansen

Socialpedagog, verksamhetschef inom Räddningsmissionen och programledare för Fatta familjen

Sabina Björk

Beteendevetare och författare, tidigare anställd på SiS

Åsa Runberg

Behandlingspedagog på SiS

Bild av Matilda Wiman

Matilda Wiman

Autistisk författare

Annelie Karlsson

Specialpedagog, författare och utbildare

Gustav Fristedt

Mjukvaruutvecklare

Cristina Dávila Andersson

Psykolog, handledare och utbildare

David Edfelt

Psykolog, föreläsare och författare

Anna Sjölund

Beteendevetare, författare och handledare, verksam inom Empowermentrörelsen

Jennie Linde

Handledare, utbildare och författare

Amelie Fristedt

Psykolog, handledare och utbildare

Annica Kosner

Specialistpsykolog i neuropsykologi, handledare och utbildare

Terése Österholm

Psykolog, handledare och författare

Välkomna till Lågaffektiva dagar!

6 – 7 februari 2025 i Göteborg.